25.9.05

GMO (1)

Što se tiče teme, i sama sam pomalo paranoična, odbojno mi je sve što nosi prefiks genetski modifikovano (ne daj bože kad bih morala tako nešto da jedem, a da znam šta je!). Od pre par godina, tema je postala aktuelna i u SCG; informacije koje dobijamo su uglavnom nepotpune, ne sadrže sve podatke potrebne da se formira stav.
Ko se igra Boga?
Da li je hrana dobijena od Genetički Modifikovanih Organizama rešenje gladi u svetu?

Trenutno stanje

U delovima Srbije postoje (ili su postojali) zasadi genetski modifikovane soje (Vojvodina, Mačva). Dok se vlast (Ministarstvo) drži svoje – let’s burn the witch!, ponašanje ljudi na čijem zemljištu je uzgajana soja je počelo tipično naivno – nisam znao da je zabranjeno, preko – ne damo da je uništite, sve do pribegavanja najupotrebljavanijem pregovaračkm sredstvu (pored štrajka i bagera); blokirali su puteve.

Izgleda da su se strasti stišale, jer poslednja vest glasi: Ministarstvo poljoprivrede i proizvođači iz Mačve, koji su protivzakonito sadili genetički modifikovanu soju, postigli su sporazum da se celokupna količina požanje pod strogom kontrolom inspektora ministarstva i zatim preradi u sojinu sačmu.

Zakoni

Dok se u EU bore protiv hrane u čiji sastav ulaze GMO, u Americi je forsiraju.
A mi smo, po običaju, negde u sredini, izmedu čekića i nakovnja. Primali smo američke donacije u vidu genetski modifikovane sojine sačme (sačma je mlevena soja koja se koristi kao stočna hrana) - doduše, ne i samo seme genetski modifikovane soje - dok je, istovremeno, zakonska regulativa usklađena sa Evropskom unijom i potpuno jasna. Baš tu i leži sadašnji problem sa onim što se sad pronalazi na vojvođanskim njivama - jednostavno, protivno je zakonu saditi genetski modifikovanu soju.
Zabranjen je i njen uvoz. A propisane kazne su do jedne godine zatvora, odnosno novčane do 400 hiljada dinara.

Modifikovana mlevena soja koja služi za ishranu stoke je dozvoljena, a seme soje koje bi se posejalo nije dozvoljeno.

Kontrola

U SCG postoje laboratorije koje rade analize da bi se utvrdilo da li je soja koja se uvozi genetički modifikovana ili nije. Ukoliko je modifikovana, ona se na granici zaustavlja i vraća. To je regularan put. Ali dešavalo se da se GM soja prošvercuje. Što se tiče proizvoda, odnosno hrane, tu kontrole nema.

Iz:
Ekolink, mesečni pregled vesti iz ekologije
bbc.co.uk

9 comments:

Mishkin said...

ne znam nista o gmo al znam da bih radije isao u zatvor do jedne godine nego platio 400 iljadarki :)

Marko Ristic said...

i ja bih!!!!
mada na prvo pitanje ja bih da dam podpitanje i odgovor....
http://www.400monkeys.com/God/

Goxxy said...

Jedna od mojih paranoičnih tema, pored - nuklearnog holokausta, III svetskog rata, postojanja vanzemaljaca :)

Iskreno, ne bih da znam ništa u vezi sa GMO. Pa čak i ako jedem nekog od tih organizama, bolje je biti naivan u trenutnoj situaciji nego recimo znati da jedeš jednog od njih.

natty said...

hehehe.. paranoicni...
cek da vidite ostale postove...
meni gmo cak izgledaju potpuno prihvatljivo sada

Anonymous said...

Bila je dobra fora sa lubenicom bez semenki!
Da, uspeli su! Ako niste znali, sada imamo lubenice bez semenki!
Sta seju da bi uzgajali lubenice bez semenki?
Cuo sam da je istrazivanje trajalo 15 godina!!!
Neverovatno, drugi naucnici rade na leku za sidu, rak... A, oni su kao:
"Mi cemo vreme da posvetimo lubenici! Tacno je da hiljade umiru bespotrebno, ali ovo (pljuvanje semenki), to mora da prestane!

Sto se mene tice, voleo bih da znam nesto vise o tome, i imam jedno pitanje:
"Jel' neki GMO odobrio neki poznatiji zdravstveni institut?"

Goxxy said...

Robine, oduševljava me tvoja ironija. Svaka čast. Skidam ti kapu, ali samo ako ti skineš helanke u kojima glumiš po filmovima...

natty said...

ako može bez prozivanja.
ne postoje dokazi da je takva hrana štetna. o tome u sledećem postu (da, da, biće ih još)
:D

Goxxy said...

Ah, ne, ne, ne, mene je zaista oduševio komentar čoveka. Mora da smo pogrešno komunicirali :)

Anonymous said...

best regards, nice info stationery free kia rio intake sensor modification cruise broker Codex dublin stationery Infiniti i35 automatic seats troubleshooting maine state licensed fire alarm specialist Vicodin side affects ballet stationery clip art printable ambien drug side effect stationery office co uk picture of stationery http://www.order-phentermine-online-4.info/Dodge.html professional stationery direct tinte cosmetics Internet dsl services Sony cybershop digital camera dscp41 reviews Healthy adults a program for health ins Plamdale ca Klonopin and xanax Creative vegas wedding invitations

Member of The Internet Defense League