17.10.07

Sad mašeš a malopre nisi mašo

Može biti važno: Imunitet se, između ostalog, poboljšava vitaminom C, ali je vrlo bitno da se njegova koncentracija održava konstantnom duže vreme, a ne da se odjednom apsorbuje i višak brzo izbaci iz organizma. Zato se preporučuje poseban oblik vitamina, koji se oslobađa poput ljuspica, sloj po sloj. Šumeći vitamin C nije takav; mana mu je i što sadrži veliku količinu natrijuma, koja je previsoka za organizam, i predstavlja opterećenje za bubrege.

A zatim je žena koja mi je to ispričala, nutricionista, rekla da je vreme da ona uzme svoj vitamin C, izvadila kutijicu poput tabakere, sa pregradama u kojima su bile smeštene različite tablete. Paranoja kao u najgorem SF putovanje u svemir filmu, sa toliko dodataka hrani, zašto bi uopšte jela, zašto ne bi obroke zamenila tabletama sa odgovarajućim sadržajem?

Jogurt - je jako korisna i zdrava stvar. Posebno su dobri oni sa vlaknima i probiotičkim bakterijama (ab kultura, bioaktiv, viva). Navodno pomažu imunitet, neka bude; sigurno da se većina kontrolisanih ishrana - u cilju mršavljenja na primer - bazira na jogurtu, povrću, voću, mesu tipa riba i piletina, vodeći računa o ugljenim hidratima, njihovim glikemijskim indeksima; i o tome nesrećom znam podosta, ali neki drugi put.

Saznala sam još i zašto zube ne treba da izbeljujem, od stomatologa naravno. Zato što nisam Jelena Janković, ona će sebi moći da priušti da zameni sve veštačkim kad propadnu. A meni je bolje da koristim one paste vidljiv efekat već kroz 7 dana ako baš insistiram, jer su one bezopasne.
Nešto sam bezveze jer je počeo faks i moram da učim.

CSS Alala

6 comments:

Walker said...

Занимљиво. То за витамин Це. Љуспице и бакрачи...

Је л'узела црвену пилулу?

Mishkin said...

joj opo mi imunitet skroz!

Tatjana said...

:))))))))))) Hvala ti za naslov. U potpunosti si mi ulepšala dan. To je bio za mene vitamin C i to ona verzija za pušače.

Gojko said...

Hvala ti za naslov i tekst.
U potpunosti bi mi ulepasala dan.
Da sam student bioloskog fakulteta odsek geneticka metalurgija.
Al nisam.
Ajmo nesto veselo, bar komicno.
U stvari bolje da se vidimo.

natty said...

@walker: žutu, da bi podsećalo na limun, obojenu prirodnom aromom limuna E353456:)
@mishkin: to je zato što ne jedeš u menzi
@tatjana: ovo mi je preporučila
http://shop.healthy-cooking.org/index.php?main_page=product_info&products_id=258
@gojko: nema na čemu. pamti pa vrati. kakva metalurgija, svako jutro ustajem pre 7, ono mrak, pa u rudnik, pardon, fakultet, jedan dan ove sedmice sam ostala budna čak do 00:10! inače sam u deset uveče zzzZZZ
al se vidimo. aj nagovori mladena da ide s nama na taj indipank

Mishkin said...

moze, ako je padavicarski ili triperski ja sam tu :)

Member of The Internet Defense League