28.11.05

Palačinke (epizoda Very, very, very bad housewives)

U svoj svojoj dokolici, odlučim da pravim palačinke. Mislim – koliko teško može da bude?
Kod kuće sam par puta bila ostavljana da pričuvam palačinke dok se mama javi na telefon ili slično. Moram napomenuti da, kad je ostavljanje jela koja treba da se dokuvaju u pitanju, imam neverovatan učinak; tvrdim da, onog trenutka kada mi zavetuju dotično jelo, šanse da će nešto krenuti naopako sa njim rastu kao inflacija devedesetih. Još ako sam sela za računar u međuvremenu – smatrajte stvar izgubljenom.

Zbog mene je nastala ona izreka – šerpa je to, nije računar.

Opet, nisam potpuno beznadežan slučaj; ponekad, kad imam strpljenja i baš se koncentrišem na zadatak, može biti i da nešto pozitivno (normalno slano, normalnog ukusa i nezagorelo), izađe iz svega na kraju. Dešavalo se.
Dakle, prva stanica – Google. On ima značajnu prednost u odnosu na moju mamu, pre svega jer je sa njim isključena mogućnost da se čudom iščuđava kako to da ne mogu da ocenim od oka kada je smesa dovoljno gusta. Otkud ja, dođavola, znam kada?
Čak i kad sam našla recept, sve sastavila kako treba, videla sam da je odokativna metoda moje mame ipak potrebna, pa sam usmerila svoju aktivnost ka tome da to što sam zamesila podseća što je više moguće na ono što sam viđala kod kuće.

Savet 1: Nikad ne pravite palačinke, ako bar jednom niste videli neku profesonalnu domaćicu kako to radi. Other way, you dont stand a chance.

Proces prženja. Palačinka 1 se mogla nazvati tako jedino zbog istovetnog hemijskog sadržaja sa onim koje su usledile. Inače je bila jedan veliki uštipak.

Savet 2: Palačinke se prže na malo, malo, malo ulja.

Palačinka 2 nije imala čak ni odgovarajući hemijski sastav, a mislim da ni boja (crna), nije bila odgovarajuća. Stoga se po kratkom postupku pridružila palačinki 1 u kanti za smeće.
Palačinka 3 je izazvala oprečna osećanja – sa jedne strane sam bila iskreno zabrinuta, jer je i ona imala crne pege; ipak, bila je dovoljno tanka, i značila pozitivan pomak.
Tu (?!) mi se desio mali peh, jer sam ostavila tiganj na ploči i prokuljao je neki dim, meni pravo u lice. Oči su me pekle i morala sam na hitno umivanje.
Kod broja 4 sam već bila obeshrabrena. Analitičkim pristupom celoj situaciji zaključim da: palačinke gore=>znači ploča je prevruća.

Savet 3: Palačinke se ne prže ni na trojci, ni na jedinici (druga krajnost).

Kod broja 5 sam već savladala tehniku. Probala, čak je i bilo jestivo.
...
Kod poslednje je došao Srđan. Moje zamorče.
...
Kad je došao Marjan, ja sam bila u kupatilu, i čula sam kako ga Srđan nudi palačinkama – Dušica pravila, i to prvi put, i nisu loše.

18.11.05

:o)

Elvish
Elvish


To which race of Middle Earth do you belong?
brought to you by Quizilla

O etru neki drugi put :o)

13.11.05

Ja sam jedna džangrizava matorka...

Što mi je i rekao brat danas dok sam psovala skidajući žvaku sa tepiha (najbolje da se stavi papir preko žvake, pa prepegla jedno milion puta dok se sva lepljiva masa ne skine). I dok sam vadila pikavce iz čaša, brisala pod... you get the picture... Srđan je usisavao, pustio Olivera Dragojevića tako da nadjača zvuk usisivača i pevao... skoro kao da mu se sviđa čišćenje iza 30 ljudi.
Poseban deo priče je to što sam se komirala od vrlo male, takoreći beznačajne količine piva. To je bio konačan dokaz da je vreme da se povučem.
To naravno ne znači da ću to i uraditi.
Drugi savet koji ću dati: pravite žurku u stanu ako i samo ako ste sigurni da u sledećih 5 dana ne morate da boravite u istom, jer je toliko potrebno da izvetri miomiris... svačega.
U svakom slučaju, tvrdim da smo se Danijela i ja dobro provele. Njoj hvala na pomoći oko raščišćavanja sinoć...

2.11.05

Netiquette (nepisana pravila pri korišćenju internet servisa)

Ne tako davno, populacija Internet korisnika je "odrastala” uporedo sa Internetom, bila tehnički orijentisana, pa je samim tim shvatala njegovu prirodu i (nepisana) pravila ponašanja. Danas, zajednica korisnika Interneta obuhvata i one korisnike kojima je to sasvim novo okruženje. Da bi se novi ili neiskusni korisnici, na adekvatan način upoznali sa Internet kulturom, ovim tekstom su prikazane osnovne odrednice prihvatljivog ponašanja kojih se treba pridržavati prilikom upotrebe Internet servisa.

E-Mail
Sadržaj pošte -> poštujte autorska prava tvorca originala materijala koji šaljete. Ukoliko prosleđujete ili ponovo šaljete poštu koja sadrži citirani materijal, nemojte menjati tekst. Poruka treba da ima temu (subject), koja je navedena u zaglavlju i odnosi se na sadržaj pošte. Imajte na umu da je primalac osoba čiji se jezik, kultura i humor mogu razlikovati od vašeg.
Dužinu redova u poruci svedite na manje od 65 karaktera. Podešavanje te dužine podržavaju skoro svi mail klijenti. Ukoliko imate potpis, potrudite se da bude kratak, ne preko 4 reda.
Budite svesni veličine poruke koju šaljete. Ukoliko poruci pridružite neprimereno velilku datoteku, može se desiti da poruka postane toliko velika da se ne može preneti ili da zauzima previše mesta. Važeća preporuka glasi - nemojte da šaljete fajl duži od 150 kilobajta.
Nikada ne šaljite cirkularna pisma (lanci sreće itd.) putem e-maila.

Virtuelni interaktivni servisi
Kao i u ostalim slučajevima, upoznajte se sa kulturom grupe i držite se njenih opštih pravila.
Loša je praksa insistirati na tome da vam korisnici grupe daju lične informacije, kao što su pol, starost, lokacija itd. Kad ste sklopili poznanstvo sa drugim korisnikom, ova pitanja mogu da budu prihvatljivija, ali mnogi ljudi nerado daju ove informacije osobama koje ne poznaju.
Ukoliko korisnik upotrebljava nadimak ili pseudonim, poštujte njegovu potrebu za anonimnošću. Čak i ukoliko ste vi i ta osoba vrlo bliski, pristojnije je koristiti njegov nadimak. Nemojte navoditi njegovo/njeno ime online bez odobrenja.

Btw, ja se neću ljutiti ako mi neko umesto natty napiše Duco, draga, srce, srećo, lutko...

Inače je autor kompletnog teksta Srđan Janev.
Member of The Internet Defense League